Магията на Северна Норвегия: фотографско пътешествие с яхта

Осем незабравими дни в търсене на спиращи дъха пейзажи, китове и северни сияния

Когато започвах да снимам в Арктическа Норвегия преди десетина години, опитах да стигна до непознати за повечето фотографи места с почти всеки възможен метод на придвижване... като че ли пропуснах да опитам само с парашут и катапулт. След много преходи, катерене и лутане по животински пътеки... винаги се оказваше, някак логично, че до планини, издигащи се направо от морското дъно, най-логично се стига с лодка.

Затова и в последните пет години плаваме из северните морета с яхта всяко лято, в търсене на невиждани кадри, китове и северни сияния. През сезоните на борда дойдоха много интересни фотографи от четири континента и пропътувахме хиляди морски мили сред едни от най-зашеметяващите пейзажи, които съм виждал някога. Разбира се, Норвегия е огромна и на картата има много “бели петна”, които изследваме едно по едно. Затова тази година ви каним на едно пътешествие с яхта от Алта до Трьомсо, из територии рядко снимани и рядко посещавани от хора, различни от норвежките рибари. В продължение на осем дни ще се посветим на снимане на спиращи дъха фиорди, плажове и планински била, а вечер ще нощуваме в закътани диви заливи и малки рибарски пристанища, слушайки само звука на вятъра и морските птици.

Дати: 20 - 28 септември

Група:  6 участници & екипаж

Настаняване: двойна каюта

Физическо ниво: нормално

Предишен опит с плаване: не е нужен
 

Кратък time-lapse клип от едно от плаванията ни в близък район на Норвегия през 2016-та

Автор: Рус Вакрилов

Този район е нов и мечтан дори и за нас, затова преди да ви посрещнем ще плаваме из него в продължение на две седмици с цел проучване и намиране на най-добрите места, които впоследствие да посетим заедно. Може да очаквате да плаваме средно между три и пет часа на ден, като за изгрев и залез ще сме на сушата в търсене на интересни кадри – целта е да посетим различни  локации и да прекараме достатъчно време в изследване на заобикалящия ни пейзаж. От палубата винаги се откриват интересни гледки, а часовете на плаване рядко си приличат един с друг: когато има добър вятър всички (поне тези, които имат желание) участват в опъването на платната и управлението на яхтата – и, да, болшинството от хората на борда обикновено не са плавали и няма нужда да имате опит. Нужни са само желание за приключения, страст за снимане и отворено съзнание.

Периодът на плаване е късен септември и това време от годината е оптималното за фотографско пътешествие заради нормалната продължителност на деня, умерените температури и завръщането на тъмните нощи, в които имаме добър шанс да снимаме северни сияния. Ще държим очите си отворени също и за китове, тюлени, морски орли, полярни лисици и десетки видове морски птици. Времето през септември в Арктическа Норвегия силно наподобява втората половина на октомври в  в ниските планински части на България: непредвидимо и леко хладно, но достатъчно топло, че да не ви се налага да взимате със себе си специализирана екипировка.

Кратки клипове от предишни сезони на борда:

Групата ни ще е компактна (шестима участници и двама екипаж): ние не обичаме тълпите; и вярваме, че преживяването и ученето се случват много по-пълноценно в малка група. Животът на борда е много различен от ден до ден, но всичко се върти около снимане, приключения и хубави вечери с истории край масата в края на всеки дълъг ден. Очакваме всеки да взима участие в приготвянето на храна и оправянето на каютата си преди да тръгнем към следващия остров сутрин след закуска – това рядко отнема повече от час на ден и прави самото пътешествие много по-истинско и споделено.

За разлика от курсовете, които водя в България, на тези пътешествия рядко имаме време за по-формални лекции – преподаването е лично с всеки един от участниците и е изключително практическо. Във всеки момент сте повече от добре дошли да задавате въпроси и да мислим заедно как да подобрим кадъра, който искате да заснемете в този момент. Идеята е да стигнем до изключителни места, да се постараем да уловим интересна светлина и да се върнете с истински интересни кадри.


Експедицията ни с яхта в Северна Норвегия беше без съмнение едно от най-силните ми преживявания. Плавайки имахме шансът да посетим толкова много невероятни локации за снимане, до които по друг начин щеше да ни отнеме наистина дълго време да стигнем. Докато си заобиколен от дива природа накъдето и да погледнеш, е прекрасно да имаш комфорта на яхтата и да знаеш, че на котлона винаги има горещ чай за почивките между снимките от палубата.

Владо, Доминик и Войтех умело ни въведоха в тайните на района и морето от възможности за снимане, и най-вече ни накараха да се чувстваме като у дома си на борда след първите един-два дни на свикване с живота на лодка. Групата ни беше много разнородна откъм опит във фотографията и пътешествията - и екипажът се справи страхотно със създаването на правилната динамика, отделяйки време на всеки и правейки всичко нужно да изживеем възможно най-много интересни моменти по време на приключението.
— Георги Киров, 2014

Екипаж:

Екипажът ни плава заедно от пет години и освен, че сме много близки Приятели и добре смазан екип, помежду си имаме близо трийсет години опит в изследването на полярните райони на планетата:

Dominik Bac

Капитан: Dominik Bac

Капитан Dominik Bac е от Полша, но по-често можете да го намерите в Панама, Патагония, Галапагос, Арктика или Азия... Водил е над 150 пътешествия по цял свят и има над 55 000 морски мили като капитан на десетки екипажи. През 2006-та става най-младият капитан, преплавал успешно в един сезон известния Северозападен Морски Път между Гренландия, Северна Канада и Аляска. Обиколил е с яхта двете Америки и е плавал от Антарктида до Арктика. Доминик умее с еднаква лекота да ви разсмее до сълзи и да преведе всяка лодка през най-трудните за навигация райони. Освен ветроходен капитан, Доминик е водолаз, изключителен скиор и специалист в логистиката на морски и полярни експедиции. Участвал е като пилот в Рали Дакар и е женен за не по-малко интересната Клаудия Карденас от Колумбия, заедно обикалят света с двете си деца и всяка година живеят с индиански племена в Южна Америка.

Водач и фотограф: Владо Донков

Vlad-2016.jpg

В няколко изречения, казвам се Владо Донков и се занимавам с Фотография от 17-18 години, което е практически целият ми съзнателен живот след като навърших четеринадесет. Работя основно в полярните райони. Северна Норвегия е мой втори дом, някога живеех там, а през годините имам 15 пътувания в тази част на страната. Работя с клиенти като National Geographic USA, Hasselblad, Outdoor Photography magazine, Кралското Географско Дружество в Лондон и Посолството на Норвегия. Завърших магистратура по Фотография в университета в Бирмингам, но методите ми на преподаване имат твърде малко общо с академичните. Една от най-големите ми страсти е да споделям наученото в работата си и с удоволствие водя курсове и фотографски експедиции, като досега съм провел около 25 такива: на места простиращи се от Лом до Хималаите и от Витоша до Огнена Земя, най-често с екипа си от Vertical Shot Expeditions. През последните 12 години работих и живях в САЩ, Норвегия, Малта и Великобритания, но с огромно удоволствие преди три години се преместих отново в България и продължавам да пътувам на снимки по света. Повече за работата ми можете да научите на: www.vladdonkov.com

Детайли, цени и условия за включване в групата:

Ниво на физическа поготовка: нормално. Не се изисква специална подготовка, освен разбира се да не ви плаши планинския терен и да можете спокойно да носите фотографската си раница в продължание на час-два по брега. Ако имате каквито и да е въпроси, моля, пишете ни чрез формата за въпроси в края на тази страница.

Примерен машрут на плаването ни - финалният ще бъде решен според най-интересните места за снимане и атмосферните условия

Примерен машрут на плаването ни - финалният ще бъде решен според най-интересните места за снимане и атмосферните условия

За яхтата: Лодката е комфортна и просторна 15-метрова Delphia с пет двойни кабини /три с единични и две с двойни легла, оборудвани с хубави матраци, завивки и чаршафи/, конструирана от един от най-добрите строители на лодки за плаване в студени води. С обща площ на платната над 110 квадратни метра и мощен двигател с голям резервоар, можем да плаваме при всякакви условия в дни със силен или пък никакъв вятър. На борда разполагаме с 4 бани/тоалетни, 4 големи резервоари за сладка вода (които зареждаме при всяка възможност) и много добре оборудвана кухня – човек рядко предполага колко важна е храната на борда, преди да мине първият дълъг ден на снимане и плаване...

Цена за учстие и разходи: Благодарение на добрите ни взаимоотношения с норвежките ни партньори тази година успяхме да договорим много по-добри условия и сме намалили цената до минимум (до миналата година българските ни участници плащаха 2700 EUR за 7 дни) на 2400 EUR за 8-дневно пътешествие. За да запазите мястото си е нужен банков превод на половината сума при записване, остатъкът може да изпратите два месеца преди датата на заминаване. Компанията ни е регистрирана в Полша и оперира вече над 10 години.

В таксата за участие са включени: настаняване на борда в двойна каюта, наем на яхта, услугите на капитан и водач, практическо фотографско обучение и използването на инвентара и електрониката на борда.

Какво не е включено: разходи за провизии, вода и гориво (обикновено около 350 лв на човек – имаме обща каса и всички непохарчени средства се връщат на участниците), алкохол, лични разходи, полети до Норвегия, застраховка за пътуване.

Пътуване: Плаването започва на 21-ви септември, но сте добре дошли да пристигнете на борда на яхтата следобед на 20-ти – така няма да се налага да нощувате в хотел, а и ще можем да започнем пътешествието си рано на следващата сутрин. Срещата ни ще бъде в Алта, малък (макар и доста голям за тази част на Норвегия) град с население 20 000, разпложен на 70 градуса северна ширина. След осем дни, изпълнени със снимане и плаване между изключителни северни пейзажи, ще акостираме в Трьомсо – градът, от който са отплавали повечето известни арктически експедиции. Ще си пожелаем “лек път” по обед на 28-ми септември, когато ще е време за трите полета до София. Към момента пътните разходи от София до Алта и от Трьомсо до София излизат общо между 400 и 550 EUR, в зависимост от избора на полети – лети се с компании като Lufthansa, Austrian, SAS, Wideroe и Norwegian (обикновено е комбинация от полети на две от изброените авиокомпании). С удоволствие ще ви помогнем с избора на полети и резервациите.

Отзиви от участници в предишни фотографски пътешествия с яхта в Норвегия:

Преди три години моя позната сподели, че е плавала около Северна Норвегия с Владимир Донков и това е било най-прекрасното й пътуване (а тя доста свят е видяла). Веднага се свързах с Владо, който въпреки многобройните си ангажименти успя да напасне програмата си и се появи с един наръч карти, за да ми обясни къде ще се плава и какво ще се гледа. Бях толкова впечатлена и ентусиазирана, че за малко да пропусна, че става въпрос за фотографска експедиция. Все пак с професионалните наставления и помощ от страна на Владо успях да се организирам и справя и с техническата част - макар че не може да става и дума за сравнение на обектива на моя фотоапарат с тези на другата част от екипажа, кадрите, които направих, още ми радват душата. Успяхме да се насладим на невероятни природни забележителности и гледки. Огрени от изгрева заливи, фиорди по залез слънце, зеленеещи облаци и невероятния танц на северното сияние и още други магии (включително и собственоръчно сготвената от Владо пилешка супа). Пътешествието беше вдъхновяващо, с приключенски привкус и същевременно перфектно организирано. Скоро пак!
— Елена Атанасова, 2016
Да посетя Норвегия за мен беше мечта, но да имам възможност да отида в полярния кръг и то на плаване с яхта, определено бе нещо, което очаквах с огромно нетърпение. Нямах и бегла представа, каква невероятна красота ще се разкрие пред мен. Природа, много по-различна от всичко, което бях виждал до сега. Върха на това приключение беше северното сияние. Имахме невероятния късмет да сме свидетели на едно чудо на природата, което така ни завладя, че в един момент осъзнахме, че седим до апаратите, толкова захласнати, че даже не снимахме. За тази седмица получихме не само възможност за прекрасни пейзажи, но и ценни индивидуални съвети и напътствия как да надградим фотографските си умения. Невероятно преживяване със страхотна компания и зашеметяващи гледки!
— Витан Витанов, 2016

Повече отзиви от участници в приключенията ни (на английски) можете да намерите на тази страница.

Ако краткото ни описание (предвид колко много имаме да ви разкажем за полярните райони на Норвегия и плаването там, наистина е кратко) ви звучи интересно, не се колебайте да се свържете с нас чрез формата за контакти под този текст, както и на имейл basecamp@vsexpeditions.com или телефон 0878 300 517. Ще се радваме да ви разкажем повече за това приключение из земите на викингите, карамелизираното сирене, косатките и зелените сияния в небето!