Майсторски клас по Фотография под открито небе с Владо Донков:

Създаване на фотографска серия / личен проект

В това обучение (а може би е по-скоро приключение, в което всеки ще търси автора в себе си) се старая да събера есенцията на всичко, което се стремя да предам нататък. Ще се радвам да се включат хора на различни нива, които вече се чувстват достатъчно комфортно в техническо отношение и се занимават активно със снимане в свободното си време. Всеки участник ще работи по своя серия - личен проект, който ще снима между септември и средата на януари. Майсторският клас е разделен на четири основни етапа и ще завърши с обща изложба на групата в София през пролетта на 2019-та.

Ще се занимаваме най-вече с творческия процес и неговите особености. Ще работим заедно от идейната концепция, през снимачната фаза и обработката, до курирането и финалната селекция за презентиране онлайн и представяне на кадрите на живо. Всеки ще бъде поощрен да се заеме с проект, който го мотивира истински – това може да е пейзажна серия от Витоша, да предприемете далечно пътуване, да снимате репортаж за подготовката за ски-сезона или пък ежедневието на режещите опасни дървета в София (това са само примери, има безкраен избор от теми и всеки ще избере своята според интересите си).

Логично е темите, интересите и свободното време на всички да са различни, затова и ще имаме само две снимачни пътъувания за практика – едно двудневно близо до София и едно четиридневно снимане край Черно Море извън сезона (по време на което ще обсъждаме вашите серии във времето между изгрев и залез). Ще наблегнем над работата по личните проекти (и ще имате време за самостоятелно снимане) с дълги срещи на групата, по време на които всеки ще презентира идеята си, а след това и прогреса си. Ще обсъждаме заедно проблемите, с които се сблъсквате, и спецификите на всеки проект.

Със сигурност групата ще е разнородна и това е едно от условията за интересно обучение. Ще можете да наблюдавате в дълбочина съвършено различни проекти, успоредно с работата по собствения си такъв – и вероятно ще сте малко изненадани колко много всъщност си приличат фазите, през които минават авторите. За да имаме повече време за презентиране и обсъждане в някои етапи на курса ще се разделяме на две или три малки групи от максимум четири души – всеки участник е добре дошъл на всяка наша среща, но на конкретната дата ще представят сериите си авторите от определена група.

Както всеки курс досега, и този ще е приключение. Ще се гмурнем още по-дълбоко в творческия процес, който рядко е лишен от дупки, проблеми и периоди на опияняващ ентусиазъм. От вас ще се очаква самоинициатива, посвещаване на време на серията, с която се захванете, и съзнание отворено за критика и смяна на перспективата. С няколко думи: очаквайте да бъдете предизвикани както от себе си, така и от мен и другите участници.

IMG_8334-1000x1000.jpg

Програма:

По време на майсторския клас, освен срещите ни на живо, ще имаме и дискусионна онлайн група, в която да държим връзка през останалото време. В рамките на целия курс ще ви трябват всичко на всичко два дни отпуска (1-ви и 2-ри ноември), ако не работите през уикендите. До завършването на личните проекти ще имаме пет вечерни срещи, три целодневни дискусии в зала (през почивни дни) и шест дни снимане на локация, в два от които също ще посветим време на обсъждане на проектите ви във времето между сутрешните и вечерните снимки.

 

Етап I

 • 26 септември – вечерна среща за интродукция и запознаване, която ще завърши с вечеря (от 19 ч. до късна вечер)

 • 27 септември – Владо представя свои серии и проекти на други фотографи; обсъждане на показаните серии и креативния процес зад тях. (19 – 22 ч.)

 • 29-30 септември (събота и неделя) – снимане на локация за изчистване на текущи технически въпроси и сплотяване на групата. Ще нощуваме в къща за гости в рамките на максимум два часа път с кола от София.

Етап II

  • 8, 10 & 11 октомври – в серия от вечерни срещи всеки участник ще презентира идеята си за личен проект в рамките на половин час + време за въпроси и дискусия. Заедно с представянето ще предадете и писмено описание на проекта в свободен текст (1-3 страници), което в последствие ще ви послужи за референция, проследявайки как и колко много може да се промени идеята ни в процеса на реализация. След обсъждането, при нужда ще имате възможност да промените изцяло или измените концепцията си в рамките на следващите две до три седмици - което може да ви забави със снимките, но да подобри значително крайните резултати. (19 – 22 ч.)

  • 1, 2, 3 & 4 ноември (четвъртък – неделя) – пейзажна снимачна практика в района на Калиакра, Тюленово, Камен Бряг, Шабла, Дуранкулак и региона. Севернто Черноморие извън сезона може да бъде изключително различно и интересно. Между снимачните сесии в петък и събота в хотела ще обсъдим проектите на всеки участник и проблемите, с които се сблъсква на този етап.

  Етап III

  • 24 ноември (събота) – ще прекараме съботния ден в зала, като всеки ще представи кадри от текущия си проект и докъде е стигнал. Ще обсъдим заедно кадрите, тяхната обработка и с какво серията може да бъде подобрена.

  • 26 & 27 януари (събота и неделя) – представяне на завършените проекти пред групата

  Етап IV

  • февруари – април – подготовка за общата изложба на курса

   

  През ноември, декември и първата половина на януари всеки ще има време за снимане на проекта си. След срещата ни в края на ноември ще се срещнем отново на 26-ти и 27-ми януари (събота и неделя), когато ще бъде представянето на завършените проекти, Тогава всеки ще покаже серия от минимум 9 кадъра (няма ограничение за максималния брой кадри) – отпечатани на хартия и представени на проектор. Заедно с фотографиите ще представите писмено описание на проекта си, в което са описани етапите, идеите и проблемите, през които е минал от началото до завършването. Тези текстове ще са достъпни онлайн за всеки участник в групата.

  Курсът ще завърши с обща изложба през април или май 2019, курирана от Владо. Изложбата ще е в София, като подготовката за нея сама по себе си е един малък курс. Ще посетим заедно залата, според чиито архитектурни дадености, площ и осветление ще трябва да съобразим работите си и да изберем формат, хартия и селекция. След което ще подготвим кадрите си за печат и ще рамкираме заедно.

  Кандидастване и условия за участие в майсторския клас:

  Такса за участие: 900 лева – включва пет вечерни срещи, три целодневни и две полудневни дискусии, и шест дни практика/снимки на локация + онлайн дискусии и срещи по време на подготовката ни за изложбата през пролетта на 2019-та. Таксата за участие може да бъде платена на две части, преди започване на курса и в първата седмица на ноември.

  Не включва храна, пътни разходи и четирите нощувки по време на курса (които ще се постараем да са на скромна цена, все практиките ни са извън туристическия сезон), както и разходи за отпечатване на фотографиите за изложбата.

   

  Кандидатстване: Както вече споменах по-нагоре, групата ще е разнородна и точно в това е силата ѝ. За да се включите не е нужно да сте участвали в изложба или да имате десет години практика зад гърба си. Най-важно е желанието ви за развитие, готовността да посветите част от времето си на личен проект/серия и да започнете с реалистични очаквания – дизайнът на майсторския клас е такъв, че техническите въпроси ще са добре дошли, но в никой случай няма да са водеща тема. Фокусът ни ще е най-вече върху творческия процес и проблемите му, и над това как да създаваме фотографии, които имат близко и допълващо се звучене в серия или история.

  За да кандидатствате за участие, моля изпратете 8-10 кадъра в уеб размер (максимум 1500 пиксела по дългата страна) като прикачени файлове на имейл: verticalshot@gmail.com . Кадрите не е нужно да са серия, напълно приемливо е да са снимани в различни периоди.