Курс по Пейзажна Фотография : клас 2018

Водещ: Владо Донков 

Sinemorets-2017-vtoro-nivo-predi-izgrev-CROP.jpg

Един курс за онези, които затваряйки очи мечтаят за снимане под открито небе.

Когато се прибрах в България през 2015-та реших да направя курс на нивото, на което смятах и продължавам да смятам, че трябва да се водят такива обучения: без бързане, с персонално отношение, достатъчно практика на терен и полезни лекции в нормална по размер група, без масовки и тежки маси. Това, което започна като бунт към дереджето на  воденето на курсове в страната ни, ме срещна с много интересни хора и отведе на запомнящи се приключения. Курсът, по думите на преминали го вече участници в изминалите три години, е “истинско приключение” - и като такова изисква сериозно отношение и посвещаване и от двете замесени страни. Затова и обикновено го провеждам само веднъж в годината. През 2018-та това ще се случи между април и юни.

Обучението е практически ориентирано, с много индивидуални насоки и дискусии с участницитеТази година реших да разширя програмата с още дискусии и по-дълги практики на терен, като курсът ще се състоти от:

  •  Общо 8 дни снимки на терен (разделени в 3 пътувания, за които ще са ви нужни само 2 дни отпуска)

  •  4 семинара (тези срещи се провеждат в работни дни от 19:00 до 21:30)

  •  3 дискусии за критика в зала в София (тези срещи се провеждат в работни дни от 19:00 до 21:30)

По време на практиките нощуваме в къщи за гости и малки семейни хотели в Пирин, Стара Планина, Родопите и Черноморието. Акцентът на практиките не е върху експедиционна работа, а по-скоро да използваме максимално времето за снимане – затова и специална подготовка или екипировка няма да ви е нужна, само здрави обувки, яке, фотографската ви техника, отворено съзнание и много желание! Разбира се ще обърнем сериозно внимание на техниката и обработката, но този курс е много повече от скучно обучение – това е пътешествие в по-дълбоките пластове на Фотографията: в мисленето за Светлина, композиция, смисъл и момент, за изкуството да виждаш и да се изразяваш в кадри.

Програма:

- 24/04 - Семинар I: Смисъл и ценности в пейзажната фотография (19-21:30 ч.)

- 26/04 - Семинар II: Композиция и светлина (19-21:30 ч.)

- 28-29/04 - Двудневна практика на терен

- 08/05 - Дискусия I: критика на кадри, заснети от участниците по време на първата практика и преди започването на курса (19-21:30 ч.)

- 10/05 - Семинар III: Екипировка, мерки за сигурност и използвана техника (19-21:30 ч.)

- 12-14/05 - Тридневна практика на терен


- 1-3/06 - Тридневна практика на терен

- 07/06 Семинар IV: Селекция на кадри; базова обработка и създаване на портфолио от пейзажна серия (19-21:30 ч.)


- ../06 Дискусия II (разделена в две вечери) : Финална критика на кадрите, заснети по време на курса - групата ще бъде разделена на две половини с цел да имаме повече време за обсъждане на фотографиите (всеки участник е добре дошъл да присъства и на двете дискусии). Датите за вечерните критики ще бъдат уговорени с участниците. (19-21:30 ч.)

* В случай на силни бури или други непридвидими събития програмата може да бъде променена.

 

(формата за записване ще намерите в края на страницата)

IMG_0368.jpg

Такса за участие:

650 лева - таксата не включва нощувки (обикновено в дипазона 15-25 лева на човек за вечер), храна и споделени разходи за гориво по време на практиките. Включва обучение в продължение на осем снимачни дни, три дискусии и четири семинара в зала в центъра на София.

Размер на групата: 6 – 10 участници

Семинарите и дискусиите ще се провеждат в страхотната къща на SOHO Sofia на ул. Искър 4, близо до ЦУМ и Министерски Съвет.

 

Кратка биография в трето лице:


“Владо е работил като фотограф и преподавател по фотография във Великобритания, Малта, България, Норвегия и САЩ за клиенти като National Geographic USA, Hasselblad, Land Rover, Volvo Cars, Black & White Photography magazine, Practical Photography magazine и много други. Негови кадри намират мястото си по корици и страниците на издания като Outdoor Photography UK, Black + White Photography, Hasselblad Bulletin и Practical Photography.

Сред организациите, канили Владо като лектор и обучител, са Кралското Географско Дружество в Лондон, Edinburgh Photographic Society, британският вестник The Telegraph, Outdoor Photography magazine, TEDxBG и многобройни фотографски клубове из Европа. Завършил е магистратура по фотография в Бирмингамския университет /Великобритания/ и е преподавал академично в Малта, но методите му на обучение нямат нищо общо с академичните.

Към момента снима филмови проекти за National Geographic в тропиците и води фотографски експедиции в Арктика, Патагония и Хималаите. По някаква странна причина дългите му снимачни проекти гравитират предимно около студени райони като Полярна Норвегия, Огнена Земя, Лапландия, Гренландия.”

За портфолио и повече информация: www.vladdonkov.com

Отзиви от участници в предишни издания:

Фотография е изкуство което създава и запечатва емоции. Но, за да успееш да ги уловиш е нужно време и умение. Точно на това ме научи Владо. Той е способен да отвори очите на всеки, готов да надмине себе си и да открие късчето “светлина” което го вълнува и иска да запечата в един единствен кадър. Владо ми показа, че невидимото за един е вдъхновение за друг.
— Георги Петров, 2015
Владо Донков ме грабна с един двудневен семинар “Отвъд клишетата” с различен от масовия поглед за фотографията. Тогава реших, че много искам този човек да ме учи и успях да се запиша на зимен курс по пейзажна фотография. Намирам груповите обучения с размер на групата от 8-10 човека за най-добър вариант. От една страна получаваш опита и вниманието на преподавателя, от друга - опита на групата и различните им мнения. Обучението протича на локации като всеки е свободен да избере собствения кадър и композиция, а Владо дава напътствия на всеки индивидуално. Това е различно от „Трябва да снимате така“. Изключително съм доволен от преподаването, методиката и от факта, че по време на курса станахме приятели в групата. Който желае да получи един различен поглед върху пейзажа, свободата да прави негови кадри по по-добър начин смело да се записва на този курс.
— Владимир Спасов, 2017
Каквото и да разучиш за Владимир Донков и очакваш предварително, реалната среща с него е едно истинско приключение в света на пейзажната фотография (и не само). В курса се разглеждат различни аспекти от теоретична, практическа и житейска гледна точка и всякакви неща, за които просто може да попиташ, стига да ти е интересно. За мен от особена важност е много приятната и приятелска атмосфера, дължаща се на личния принос на преподавателя и на всеки участник. В такава обстановка можеш да снимаш това, което ти харесва, а с помощта да Владо да подобриш кадрите си във всяко отношение. Препоръчвам на всеки, който е готов да изправи себе си пред предизвикателството да снима за собствено удоволствие.
— Събина Горанова, 2017
Присъствах на семинар, които води Владо преди повече от 8 години, след това той замина извън България и дълго време само следях работата му онлайн. При завръщането си обратно, той обяви курс и нямах никакво колебание, че ще присъствам на него. Това, което не знаех е, че това няма да е просто събиране да снимаме красиви гледки. Превърна се в истинско фотографско приключение с невероятна компания от хора, начело с Владо. По време на курса, имахме възможност да обсъдим различни гледни точки на композиция, начини на заснемане на даден кадър и всеки сам да надгради своя стил на снимане с помощта на напътствията на Владо.
— Витан Витанов, 2015

Форма за записване и въпроси:

Име *
Име
http://